Sunday, December 4, 2011

DR SAIED

"Do you suffocate?"

tanya DR said,
lecture anatomy ptg itu pada kami.
aish,mana x nyer..dahla hari 1st kuliah genitourinary system..
petang pulak tu.disumbatnya 2 lect anatomy yg 100% perlu  dihafal tu sekaligus.
selalunya keadaan kuliah hari pertama tak begini..

"............................."

semua diam tersenyum.
ada yg tergelak..
mgkn terkejut dgn informasi yg begitu
banyak dan memeningkan fikiran.
dan aku tergelak.
terasa asap mula menaik dari kepala.
kagum dgn ilmu Ilahi yang begiiiiiiiiiiitttuuuuuu bbbbaaaaannnyyyaaaaakkk!!..
hatta sekecil-kecil bahagian tulang pn ada peranannya.
x de SATU PUN sia-sia dibuat lekuk pd tulang-tulang tersebut.


dan yang lebin MENGAGUMKAN ANA.
bila diperhati betul-betul.
rupanya x de SEBUAH BUKU mahupun SEKEPING KERTAS PON
yg DR SAID bawa masuk ke kelas
utk rujukan.
semuanya dah tersedia masak didalam kepala.
menunggu hangus barangkali.
subhanallah~.....
hebatnya~.

namun percayalah..
10000000000x hebat lg Allah yg menciptakan dia=)

kagum dgn dr?..kagum dgn Allah x?.
admire dr?..admire Allah x?.
sayang dr?.....sayang Allah x?
ikut cakap dr?.ikut arahan Allah x?
fokus time dr mgajar?..fokus x time mghadap Allah?.
sibuk salin nota time lect?..sibuk x belek tafsir ble bce Al-quran?..
ISLAM...THE WAY OF LIFE..
JGN KONA2 DAH=_



Thursday, November 24, 2011

MerDeka=Negaraku

merdeka dr exam dunia yg sementara.
hakikatnya..dah merdekakah kita??..

Thursday, September 29, 2011

Mencari Redhanya

mencari redha Allah bkn perkara yang mudah.
kerana keredhaan Allah impalannya adalah syurga!.
dan syurga itu mahal harganya.

dalam usaha mencari Redha.
syaitan menyucuk dari setiap sudut,
Ya Rabb..percayalah kami dah buat yang terbaik untuk itu!.
merancang sehabis baik.
tetapi masih ada pincangnya,
kami tidak mampu memuaskan hati semua pihak.

terkesan dengan sifat adil Rasulullah
 sifat lemah-lembut Rasulullah.
walaupn tegas.tp kau hiasi akhlakmu semulia akhlak Al-quran.
Ya Rasulullah,kami butuh khalifah sepertimu.
kami butuh syafaatmu.
'lau kana 'indana'

kami tak kuat Ya Rasulullah.
kami tak tahu Ya Allah.
mgkn baik bagi kami,
tapi adakah kau kira segala usaha kami Ya Rabb.
ataukah kami termasuk dalam golongan sia-sia yang kau maktubkan dalam kitab Allah?

"Katakanlah (wahai Muhammad): "Mahukah Kami khabarkan kepada kamu akan orang-orang yang paling rugi amal-amal perbuatannya? .(Iaitu) orang-orang yang telah sia-sia amal usahanya dalam kehidupan dunia ini, sedang mereka menyangka bahawa mereka sentiasa betul dan baik pada apa sahaja yang mereka lakukan".
(al-kahfi:103-104)
maaf andai ada pihak yang terguris.
hidupku bersama kalian.dewasaya aku bersama kalian.
dan bersama kalian juga aku ingin melangkah ke JannahNya.
bersama-sama!....

Thursday, September 22, 2011

Khalifah INI!

Dari ruang tamu Ulfah
kujeling ke arah bubu,kucing peliharaan maryam yang sedang bersandar di pintu beranda.
sekali-kali bulunya kulihat seakan-akan bersinar disimbah cahaya mentari yg menerpa masuk.
hatiku terdetik ....dulu aku seakan faham~..
tapi bila beratnya mula terasa...
aku sendiri yg kembali mmpersoalkan.kenapa aku?.bukan bubu?..

Dan (ingatlah) ketika Tuhan berfirman kepada malaikat:
“Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di bumi.”  

Nabi Adam adalah makhluk pertama dari makhluk manusia yang dicipta oleh Allah di alam
ini untuk menjadi penghuni bumi dan memakmurkan bumi.

Melalui keterangan dari al-Quran diketahui bahawa manusia bukanlah pilihan
pertama untuk menjadi pentadbir alam ini. Allah telah menawarkan mandat kpd
makhluk lain yang sedia ada seperti langit, gunung ganang dan bukit bukau bagi
mengambil peranan khalifah ini.

 Tetapi ke semua makhluk itu menarik diri, enggan menerima tawaran itu justeru
tanggungjawabnya yang terlalu berat dan masing-masing tidak terdaya
menunaikannya.

mampukah aku?..
kekuatan hanya pada pemilik kekuatan!



istikharah bkn hanya utp utk cinta.
tp cinta utk Allah itu pasti.
tiada cinta yg hakiki.andai cinta terbahagi-bahagi

Thursday, September 8, 2011

Photoshop online!

hari ini ana dapat 1 email.
mail>>inbox>from:Nurlina Nik Abdullah>loading:

'dik, pandai adobe kan?
cuba gabungkan gambar batrisyia dengan kartun ni.
14hb ni birthday dia.nak tempah kek letak gamba ni.'

email dari akk meminta aku mengedit gambar anaknya.

alamak! laptop tengah hantar ke kedai untuk di format!
mcamana ni? segala-galanya ada dalam laptop tu.
online guna laptop mak, mana ada apps utk buat semua 2..

nak ubah gambar ini:




















menjadi ini:



sebelum ini ana ada tau satu online apps:

apps ni just nice.
'effect' dan tulisan yang comel dan banyak
apps yang agak ringkas dan cantik untuk edit gamba dan warna
tapi apps ini tak boleh memotong gambar dengan 'smooth'




and at last,Alhamdulillah i found a tutorial..
online photoshop alternatives.without downloading or installing anything.
you can easily edit your photo just like a photoshop.
but there's some lack of tools.but,just nice=)

antara photoshop alternatif online











sesuai untuk mereka yang nak edit gambar tanpa perlu download/install apa2 pada komputer.
May it benefit to others.

Tuesday, September 6, 2011

TaHNiAh....

2nd Year alexandria University..
tahniah kerana masing-masing dah dapat keputusan yang terbaik disisi Allah
untuk kita.



"Tidak ada sesuatu kesusahan yang ditimpa3kan di bumi, dan tidak juga yang menimpa diri kamu, melainkan telah sedia ada di dalam Kitab sebelum Kami menjadikannya; sesungguhnya mengadakan yang demikian itu adalah mudah bagi Allah.
                                             
                                         supaya kamu tidak bersedih hati akan apa yang telah luput daripada kamu, 
dan tidak pula bergembira (secara sombong dan bangga)
 dengan apa yang diberikan kepada kamu."
( Al-hadid:22-23)

Sunday, September 4, 2011

TaHNiAh....

Another task..with beautiful meaning..
tahniah barisan RajA Sehari Summer Alexandria University, 2011


tahniah (immobile BG)



“Barangsiapa menikah, maka ia telah melengkapi separuh dari agamanya. Dan hendaklah ia bertaqwa kepada Allah dalam memelihara yang separuhnya lagi”. 
(Hadist Riwayat Thabrani dan Hakim)






dan untuk 2 bayi comel Iskandariah


al-Furqan ayat 74:
ربنا هبلنا من أزواجنا وذرياتنا قرة أعين وجعلنا للمتقين إماما
Tuhanku, kurniakanlah daripada isteri dan anak-anakku sesuatu yang menjadi penyejuk mata, dan jadikanlah kami imam kepada orang yang bertaqwa.


Thursday, August 25, 2011

Nazrey Johani-MuSlimAh..( LIRIK)



I dont know why I love to repeat this song many2 times.
I love 0.52-0.54.(rendah hati+gazing her eyes down+blush)
this is an ordinary song
but the message is so meaningful.

instead of said to a certain Muslimah : "0o,you are good, Allah and prophet muhammad loves you "

BUT
 this song try to tell each and every islamic religious women.

"what you are waiting for?.
why are you not to be a real muslimah?.
that love by our own creature
subhanallah



with:
beautiful personality
sincere
true beauty
speak good and wise
maintain self respect(with wide range of meaning)
cover aurah
5 daily prayers
fast
etc..etc

Am I a REAL MUSLIMAH??..
T_T

MUSLIMAH
Oh muslimah
Allah cinta kepadamu
Rasulullah kasih kepadamu


Oh muslimah
Berbahagialah kau telah dilahirkannya dengan mulia


Subhanallah
Tuhan telah berkati wanita yang cukup ilmu
Rendah hati


Oh muslimah
busanamu menutup rapi
auratmu kau lindungi dengan indahnya


Oh muslimah
kau rajin memuji
Islam kau jadikan ikutan sejati


Oh muslimah
memandangmu menyejuk hati
menundukkan nafsu hati yang goyah
Keayuan wanita solehah indah peribadi
Tulus hatinya


Oh muslimah
Kecantikan yang sebenar
Pada tutur kata penuh berhikmah


Mempertahan kehormatan dirimu
dengan pakaian mentaati Allah


Oh muslimah
Kau masuk ke syurga
Solat lima waktu dan berpuasa
Menundukkan pandangan matamu
Mentaati suami yang tercinta


Oh muslimah
Kau rajin mengaji
Islam kau jadikan
Ikutan sejati






Tuesday, August 23, 2011

Balik 'KAMPUNG'



Masih berbaki 6 hari ramadan tahun ini..
dunia yang sudah semakin luput.
belum tentu ramadan tahun depan dapat mnjengah.
INFINITY
kalau adapun, blm tentu aku masih ada..
dan kalau masih ada pun,
blm tentu aku sihat utk menjalankan ibadah puasa.
seinfiniti syukur buat pencipta yang menjodohkan 
aku dgn ramadaN kali ini.







Tulisanku kali ini menyingkap definisi kampung halaman..
setiap kali syawal.pasti sekalian masyarakat melayu akan pulang ke kampung..

"balik kampung..o0o..balik kampung".

sampai ada lagu khas utk balik kampung!

Aku terkenang,setiap insan pasti rindukan kampung halaman
kira-kira aku,dah lebih kurang 8 tahun aku tak balik kampung
untuk beraya.semenjak abah sakit.
kami jarang pulang.
kalau pulang pun,x lah beramai2 naik van macam dulu.
persiapan raya disusun rapi.
lemang dibakar.dodol dikacau.
main mercun  n bunga api dgn sepupu yang ramai 2.
susun kuih raya.pasang langsir.dll

Rindukah aku?..
jika menyingkap definisi balik kampung yang aku rindui.
selayaknya aku lebih merindui kampung halaman yang 
LEEEBBIIIIHHHH lama aku tinggalkan.
LEBIH DARI 8 TAHUN
LEBIH DARI TEMPOH KEHIDUPANKU!
aku sepatutnya lebih rindu dan lebih bersiap sedia utk 
"PULANG KE KAMPUNG ABADIKU"

tempat dari mana aku diciptakan.
dan disitulah aku akan PULANG nanti.
sepatutnya persediaan perlu lebih kemas tersusun.
ibadahku, amalanku,imanku,ikhlasku,dan semuanya.
adakah cukup utk menjamin 
'HARI RAYA ABADI"
disana nanti

Katakanlah: "Sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku dan matiku hanyalah untuk Allah, Tuhan semesta alam".






AKU INGIN KEMBALI







Tuesday, August 16, 2011

Macam Biasalah Allah

selesai solat tarawikh berjamaah bersama mak.
aku mengngkat tangan utk berdoa.

sengaja aku menoleh kebelakang melihatnya,
" mak, mak doalah".pintaku..
dalam kiraanku, doa seorang ibu lebih mustajab
" hananlah doa, mak mengantuk nie.."..
mak mengecilkan mata tanda mengantuk

tangan kedua2 tertadah lama..
menunggu doa 
aku tersenyum.mak ketawa..
siapa nak baca doa ni?..

" Macam biasalah Ya Allah".
mak besuara dan membuka cerita

Cerita dari ceramah seorang ustaz,

ceritanya bermula dengan seorang muslimah yang rajin berdoa.
setiap kali habis solat.
doa dipanjatkan dgn ikhlas penuh harapan pada Allah.
doanya panjang..lama 
dan begitulah rutinnya setiap kali solat..

hingga pada suatu hari..
seusai solat zohor.
guruh berdentum menandakan hujan bakal turun.
baju dijemuran masih belum diangkat.
dan doa masih belum dipanjatkan.

" aish, macamna nie?"..bisik hati kecil muslimah itu.
lantas di tadah tangan..
" Bismillahirrahmanirrahim....macam biasalah Ya Allah"..
" amin"..
diapun bergegas mengangkat kain di jemuran...=D


^^
MORAL OF THE STORY
walaupun simplenya blh dirumuskan
"Allah kan Maha Mengetahui".
Just straight to the point.tak payah hurai panjang2,kan Allah tahu!

walaupun Allah Maha mengetahui
walaupun Allah tahu setiap yang tersembunyi dalam hati hambanya
tapi,doa perlu dijelaskan.
sebagai tanda kita ni bersungguh2 nak minta pada Allah dan tiada tempat lain untuk mengadu.
dan sebagai menzahirkan keikhlasan permintaan itu.

"Allah,you only the one can help me.so you must know the whole story"

Ibarat seorang sahabat meminta tolong pada sahabatnya:
berbezakan ayat:

A:"milah, kau kene tolong aku, aku nak pinjam baju kau!"

B: "milah, kau kene tolong aku, aku nak pinjam baju kau sebab baju aku memang ada 2 pasang je.
satu aku dah pakai,satu lagi masih basah diampai".


Bayangkan perasaan milah tadi, mesti lebih mudah utk milah meminjamkan baju pada sahabat B kan?.


p/s: muslimah td dikecualikan kot.urgent..=)














Saturday, August 13, 2011

TOPUP 20 GENIH


KOMENTAR

haris fadillah:
waalaikumussalam... video ok je.. ade mesej.akhawat yang berlakon menutup aurat, muka pun x nmpak, dan berlakon untuk memberi mesej yang baik.. tak nmpak pun kesalahan yang ana nmpak.. dan tidak nmpak fitnah yang berlaku..


20 genih/ 20 egyptian pound

rushdi:
 smue insyaAllah ok
idea dpt smpi bahawa tarbiah itu penting dlm kehidupan seharian
ana x pandai sngt.. nie jela yg tau
:kawan tgk sekali xdi.. die x paham maksud 20 genih tu
lps kene trg baru die paham kowt
:xde la berat sngt..
cuma klau mereka x tau tarbiah n peringatan tu untk apa..
x tau la 20 genih tu ape..

 sakinah ismail
 waalaikumussalam.. bagi akak dah okey, cantik dah. kalau nak buat pembaikan mungkin boleh keluarkan suara lepas ni, tak direct pun xpa. buat ala2 monolog. dan ada setengah penonton, malas nak tengok isi tersirat, lebih suka dapat mesej direct. kalau movie yang style tersirat, just certain2 orang yang berminat. hehe.

tapi, ni satu pembaharuan dalam short movie before ni. jarang akhawat nak berlakon, dan cara yang adik buat ni kreatif. tak nampak muka. hehe. tahniah dari akak

media perubatan:

vignetting ni kalo dlm photography gune utk emphasize the subject. tp kne r balance dgn overall exposure gambar tu~ utk kes video ni, bole je nk gune vignetting, tp~ video tu sendiri agak gelap~ (asyik2 komen psl exposure je~ @__@ )

so tambah dgn vignetting~ jd lg gelap. viewer kne tgk betul2, bukak pupil mata tu sbb gelap. even kadang2 sbb gelap sgt viewer x nmpk pn ape subject or composition yg cube kite nk bawa dlm video tu.
just my 2 cents.
my conclusion : abuse of vignetting.

 aisyah fakriyah:
overall nice video ni..pandai korang amik angle setting. lagu pun masuk je. ok je. mesej sampai. tulisan lawa. tu je kot. x bosan la tgk byk kali pun.

shahrizad:
ooh, video yg simple but nice n creative! Act, im not the right man to give a good comment. Kalau utk yg negatif, mksdnya mencari kekurgn lah kn.... Pndpt ana time part sorg tu tgh ber'sms', kalau boleh timbulkan apa yg dimesej tu. Tak kesah la cara apa pun, effect cam comic pun bole.. A'la kulli hal, video tu x nmpk kurgnya. Idea yg menarik. Mesej nya sampai. Mabrukk kpd yg menyiapkan vid....

waalaikumussalam warahmatullah. masha Allah, very creative and enjoyable! i like the charlie chaplin style of your video. very nice.

can't think of any negative comments to give you :)


puasa2..^^
brother akmal

Assalamualaikum wbt. bonjour. c'est super. trop bien. ive been looking in these aspects:

1. reflection: perfectly lined. felicitation.

2. animation / choreography: great

3. sfx: ana cuma rasa backgroud music yg x sesuai pada waktu si busyra balik lupa beli topup and kena marah. lagu kat situ je macam x sesuai. ana cadangkan music yg ada unsur kesal di atas sifat semulajadi

4. appropiability: bagus. (kalau boleh cuba masukkan sentimen puasa sikit) ana cadangkan cuba buatkan dia maybe terganggu sebab selain dari tngok emas tu.. maybe dia teringat makanan ke.. (but this is not important)

5. theme: bagus sangat

total: cream of the cream. jzkk.. korang made my day.



mcm2~..
x kirela negatif ke positif ke dan ada certain2 yg tergaru2 kepala utk memahakannye..^^
jzkk buat barisan teknokrat and comment finder.
apa2 pn nak selalu kene ingat supaya jaga hati~..kerana jalan KITA masih panjang....
harapannya supaya x luntur seri dan warnanya di tengah jalan.
seperti tak lunturnya semangat mereka kaum musyrikin mggunakan media sebaik mgkn utk menjatuhkan ISLAM!..



"Dan orang orang yahudi dan nasrani tidak akan rela kepadamu(Muhammad) sebelum engkau mengikuti agama mereka.."[2:120]


kami pn x rela!!


Friday, August 12, 2011

TIME LAPSE PHOTOGRAPHY

CANTEK! nope THE viEW...I Mean-tHe Time Lapse PhotograpHY...







ABOUT TIME LAPSE PHOTOGRAPHY
Time-lapse photography is a cinematography technique whereby the frequency at which film frames are captured (the frame rate) is much lower than that which will be used to play the sequence back. When replayed at normal speed, time appears to be moving faster and thus lapsing. For example, an image of a scene may be captured once every second, and then played back at 30 frames per second; the result would be an apparent increase of speed by 30 times. Time-lapse photography can be considered to be the opposite of high speed photography. Processes that would normally appear subtle to the human eye, such as the motion of the sun and stars in the sky, become very pronounced.

MesiRku..

Aku rinDu MeSiRkU..
aKu RindU TarBiYAh ku..
AkU rINdU aKhWaTKU..
Aku LeMah TAnpA mEREka Ya ALLAH!

AkU RinDU...rINdu YG tIaDa HUjUNGnYa.
RaMaADhANNya..
TaRbIyahNYA..
sEMaNGAt Nya..
tArAwikHNYA..
iMAMNYA..
FaJarNya...


TARAWIKH GAMI' IBRAHIM.


BEnARlaH KAtA sAHbat:



perginya mujahidah ke tanah air bukan beerti mundurkan diri
tetapi tingginya peranan sebagai seorang penyampaI
-syukran adila-




semOgA x LUNTur seManGAT mUJahDAH.
sEmoGA x KosONg BUkU MUtAbaah DGn DakWat dAn taNda
SeMOga x TerHENTI Al-QuraN daRI tERselAk..
sEMOga X sUNYI hatI DrI mEngIngAti AllaH...


 *********************************************************************






 “Dan Tuhanmu memerintahkan agar kamu jangan menyembah melainkan hanya kepada-Nya dan hendaklah berbuat baik kepada orang tua. Dan jika salah satu daripada keduanya atau kedua-duanya berusia lanjut dalam pemeliharaanmu, maka sekali-kali janganlah kamu menyatakan kepada keduanya perkataan ‘ah’ dan janganlah kamu membentak keduanya. Dan ucapkanlah kepada keduanya perkataan mulia dan rendahkanlah dirimu terhadap keduanya dengan penuh kasih sayang dan ucapkanlah: “ Wahai Tuhanku, 
sayangilah mereka keduanya, sebagaimana keduanya menyayangi aku waktu kecil” 
Al-Isra’ ayat 23 dan 24








aNaK sOLEH gANjArANNYA sYURga..
TAPI, SYuRGA kAN mAHal!!..
DAn JiKA dIBayaNGKn IndaHNya sYurGA iTU dgN mATa DAN hati Dunia..
BAYANGANMU ITU BUKAN SYURGA..SyuRga Itu Infinity BERGANDA darI Itu..










Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja
 mengatakan; "Kami telah beriman," sedangkan mereka tidak diuji?  (AL-anKABUT:2)





“Sesungguhnya aku diperintah supaya aku menjadi ORANG YG PERTAMA TAMA MENYERAH DIRI (kpd Allah), dan jangan sekali-kali kamu masuk golongan orang musyrik.”( 6:14)

ADA APA DENGAN RINDU ANDAI KUTAHU REDHA ALLAH DIMANA?!

Tuesday, July 5, 2011

LoVe ExChANgE...


JAZAKALLAH UTK ORG YG BG SAYA PINGGAN CERAMIK N SEKOTAK KURMA..

mula2 dapat hadiah 2..
i was suprise~..
what's relation between kurma n ceramic plate?..
it just toooo irony..





i carry on that gift to the mosque..
and after prayed,i walk to my home..

" hanan, jom pergi talk idris tawfik petang ni..kat bibliotheca"..


otakku ligat cuba mengingat siapakah idris tawfik?..
ya~...seorang muallaf dari kanada.
muallaf yang br memeluk islam,merasai kemanisan Islam dan mampu utk menyebarkan pada org laen..
aku nie?..T_T...

dihujung ceramah.idris tawfik pesan..
dia pn x tahu kenapa dia ade kat sini...(bibliotheca)..
kenapa awak semua ada kat sini...
kenapa kita semua berkumpul disini..

kenapa dia bukan di kanada?..
kenapa bkn di negara2 lain...

tp,dia yakin..yakin dgn 1 perkara dgn seyakin2nya...
bahawa
 Allah,who created mankind..
have planned before even before we was born...
leave anything.everything about who is idris tawfik..
what about he had said ..
go back and think,what Allah say to you today..



kenapa aku dapat hadiah 2?..
ada apa dgn  sebuah pinggan ceramik dan sekotak kurma?..
leave anything ,everything about others and think what Allah says to you..

KURMA DI ATAS SEBUAH PINGGAN= HIDANGAN UTK BERBUKA PUASA..

aku yakin..dan seyakin2nya pasti
Allah cuba utk menyampaikan mesej: tingkatkan ibadah puasamu HANAN!!.......
kerana......(segala faedah dan kebaikan berpuasa yg x dpt dr ibadah lain)...

SYUKRAN ALLAH! SYUKRAN IDRIS TAWFIK N SYUKRAN UTK SEBUAH PINGGAN DAN SEKOTAK KURMA!...semoga segalanya lebih thabat!!

Friday, June 17, 2011

DEMARCATION LINE YG MEMUDAR~....

ala akak.....saya minat betul kat ikhwah 2...
dia baik,solat x tggal dan mcm2 pakej laen=)
akk...mcmmane kita nk tau kita suke die sbb Allah ke tidak...??.

uish!,ak terdiam 10000 bahase..
otk ligat mncari jawapan...

camne nie?..ak pn xtau....
mmg 100% kerja Allah nie~...

"adek~...tahulah bahawa kalau kita hidup pada zaman rasulullah.setiap yg halal..setiap yg haram semuanya jelas.semuanya jelas 'demarcation line' nye...
x byak org bwat benda yg plek2,
kalau ade kekeliruan,tros jmpe rasulullah..
"Ya Rasulullah,adakah perkara ini baik atau tidak bagiku.?."

kalau Rasulullah ada sekarang.sekarang jgak akk bwak awak jmpe dia dan tanya soklan awak 2..
tp x dapat dik~.....
zaman kita zaman yg pnh dgn kacau-bilau..
zaman yg banyak kekeliruan dalam agama.
kita masih tiada khalifah yg blh mnetapkan segala benda dan menegakkan islam semula...
skrang pn syaitan dah mkn expert!..
die hdp lbh lama dr kita
dan dia akan cucuk dari sekecil2 perkara...
shh dik~...payah..
yg kita blh bwat sekarang adalah berjaga2...
supaya Allah x murka

akak nak bawak 1 hadis ..nama dia hadis 6 dari hadis imam nawawi:...






       “Dari Abu Abdullah An-Nu’man bin Basyir r.a. katanya : saya telah mendengar Rasulullah SAW bersabda : ‘ 


Sesungguhnya yang halal itu terang ( jelas ) dan yang haram itu terang, dan di antara keduanya pula terdapat perkara-perkara yang syubahat 


 Orang yang memelihara dirinya dari perkara-perkara yang syubahat itu adalah seperti orang yang melindungi agama dan kehormatan dirinya. Orang yang tergelincir ke dalam perkara syubahat itu akan tergelincir masuk ke dalam perkara haram. 


Laksana seorang pengembala di pinggir sebuah tempat larangan. Hampir sangat ia menternak ke dalamnya (tempat larangan itu). Ketahuilah, bagi setiap raja ada tempat larangan, dan tempat larangan Allah itu adalah perkara-perkara yang diharamkanNya. Dan ketahuilah pada setiap jasad itu seketul daging. Andainya ia baik, baiklah seluruh jasad itu dan sekiranya ia rosak maka rosaklah seluruh jasad itu. Itulah hati. ‘




#elaklah murka Allah utk dapatkan rahmat dan syurganya...dosa yg nyata pn banyak x terkira..
juallah syubhah utk rahmat Allah..kerana tapisan ke syurga hanya dgn rahmatnya!~..
sayang adek sgt2 fillah!
(T_T)..

Thursday, June 16, 2011

W-A-R-M

kongsi2 biasa..

WE ARE REAL MUSLIM!...


NAIKKAN KALIMAH 'LAILAHAILLAH' KE TINGKATAN YG PLG TINGGI,,
dari segala-galanya..
selagi tidak tertegak kalimah itu...
wajib fardhu ain bg setiap insan utk mgusahakannya...
dan berdosa bg sesiapa yg melalaikannya

THABATKAN HATI,USAHA DAN JALAN KAMI.....

Sunday, June 12, 2011

BaHaGI2 MaSE...

" ala...satgi ade meeting seminar ibadah pkol 5,pkol 7 ade the apps plak.camne nie hanan...
bk medic x khatam2 lagi..."..
adu seorang rakan...

ak pn ape lagi...pung pang2 bebel pasal kepentingan tarbiyah..dalam mse yg same mgingatkan diri sndiri jgak
@_@.(mcm bgs je)..
.
KEPENTINGAN TARBIYAH
bkn saje2 PCI bwat the apps nie..sape yg mnat blh masuk..
sape yg rase nk dtg..dtg..
x nk dtg, x pe..

org yg faham kepentingan tarbiyah dan merasai dgn hati bahawa tarbiyah itu adalah proses yg BERPAAAAANJAAAANGANNNN....sampai thn 6,sampai kat msyia nun nti,sampai jd HO,MO,SPECIALIST,SUBSPECIALIST....tua dan sampai mati je yg akan komit dgn tarbiyah..x kirelah mane pn sumbernya.mgk  dr tarbiyah PCI @ spesifik tarbiyah yg laen..



yela,nak bina JIWA secekal AISYAH,hati sekuat KHADIJAH.semangat SEGAGAH UMAR..
bkn dalam masa sehari....

kalau nk measure tarbiyah kite,
cube kite bayangkan waktu yang kite ade dalam seminggu ibarat PIE/PIZZA@ ape2la yg bulat.
spesifikkan waktu yg tetap dlm seminggu utk kita ditarbiyah.
tarbiyah rohani yg betul2 blh mengingatka kita pada Allah.
duduk bersama2 org yg btl2 same2 mncari tarbiyah dan cinta Allah..




mgkn 4 jam dalam seminggu..6 jam..10 jam..
terpulanglah ikut kemampuan.'
tp ingat!!>kene  konsisten!..
jgn skip @ mengelak..

KERANA ia akan melambatkan PROSES ANDA MENJADI SEPERTI SEORANG YG ANDA INGINKAN..







MERENUNG wasiat terakhir dari 10 WASIAT IMAM HASSAN AL-BANNA

10) "Kewajipan kita adalah lebih banyak daripada waktu yang kita ada,oleh itu bantulah saudaramu tentang cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah pelaksanaannya,"
sungguh SAHABAT ,kita dah kekurangan masa.umat semakin lelah,,lbh lelah dr pesakit yg berpenyakit lelah.
masa lapang adalah senjata paling ampuh untuk memfuturkan para pejuang..

kerana syaitan sentiasa menunggu kesempatan yang kelapangan kita untuk menjatuhkan hamasah jiwa kita.manage ur time well=)..


#pesanan utk diri sndiri jgak#

Wednesday, June 8, 2011

logamKU?..LOGAMMU JUA..


“Manusia seperti logam, terpilihnya mereka semasa jahiliyyah terpilih juga mereka semasa Islam, sekiranya mereka faham”.



Faham tak maksud hadis ni? Nilai logam tidak akan berubah dalam mana-mana zaman. Sekiranya ‘jahil’, nilai itu akan menyokong jahiliyyah dan sebaliknya, sekiranya dia Islam, nilai itu akan menyokong Islam. Segalanya bergantung kepada kefahamannya.

Faham tak? Macam mengelirukan ?. Macam gini. Ok, kita bayangkan bahawa kita ada seorang kawan. Kawan kita ni hebat sangat komputer. Macam-macam perkara yang dia boleh lakukan dengan hanya menggunakan komputer. Jika dia faham tntang Islam,(faham bkn tahu).segala apa yg terhasil dr bakatnya itu semua akan berbalik semula kpd Islam.



Contoh yg plg mudah adalah saidina Umar Ra.
sebelum keislaman beliau adalah seorang yg bengis dan garang
Beliau terkenal kerana kegarangan dan panas barannya
malah anak perempuannya ditanam hidup-hidup.


tetapi selepas keislaman.
Sifat keberanian saidina umar menyokong keislamannya,,
sampai syaitan pun takut.
Daripada Saidatina Aisyah, Nabi SAW bersabda: “Sesungguhnya syaitan menyingkir (menghindar) apabila berjumpa dengan Umar.” (Hadis riwayat Ibnu Asaakir)


PUJIAN dan cinta Nabi Muhammad SAW terhadap Saidina Umar begitu besarnya sehingga Baginda bersabda: “Yang paling kukuh dalam agama Allah daripada umatku ialah Umar.”


***********************************************************************************************************


sekali lagi ak tersentak,
adakah logam didalam diriku ini..?.
kajian mengatakan didalam diri manusia terdapat lbh 300 logam(bakat)..
dan logam2 itulah yg pttnya digunakan utk Islam.


logamku?.
andai ada,sudah berkilatkah??..
mgknkah sudah berkarat?..
aku pernah mncuba utk menggilap logam itu..
tetapi sampai sekarang blm bersinar dgn cemerlang....


aku akan cuba...terus mencuba...
kerana logamku..hanya untuk ISLAM...




LOGAM ADIK ZAID,ADIK-ADIKKU






Blog Widget by LinkWithin